Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Könyvajánló

Ritkán veszek könyvet, jobban belegondolva nem is tudom, hogy mi ennek az oka. Talán, hogy ott a könyvtár, az otthoni könyvespolc, a barátok, barátnők ajánlásai és persze az ajándékba kapott olvasmányok. Szentesi Éva könyve valamiért nagyon érdekelt, már azelőtt gondolkodtam róla, mielőtt olvastam volna. Régóta követem már az írásait a WMN-en, szeretem, mert mindig gondolatébresztőek. Nyers őszinteséggel világít rá korunk és társadalmunk problémáira, sokszor mégis humorral fűszerezi írásait.

A Kardos Margit disszidál könyv 24 novellából áll, mindegyik elgondolkodtató történetet mesél el nőkről és férfiakról, emberi kapcsolatokról, tragédiákról, örömről vagy szomorúságról. Sokféle nőről olvashatunk, fiatal tinilányokról, akik szárnyaikat bontogatva ismerkednek a férfinemmel. Bántalmazott és boldog anyákról, nagyanyákról, feleségekről, vágyakozó szeretőkről és barátnőkről. Ennek ellenére a történetek nem csak a nőkről szólnak, a férfiak szinte ugyanakkora, ha nem nagyobb hangsúlyt kapnak a novellákban.

A történetek más helyszíneken, idősíkon játszódnak, mégis összeköti őket valami. A női sorsok, a férfiakkal való kapcsolatok. Ahogy olvastam számomra a novellák valóságosak voltak, sokszor magamat láttam a női szereplőkben. A saját gyengeségeimet, rossz döntéseimet, de a boldog pillanataimat is. Elgondolkodtam azon, hogy mennyi mindent nem láttam, nem éltem még meg 24 évesen. Vajon velem is megtörténhet? Tényleg ennyire függünk mi nők a férfiaktól, ennyire vágyunk egy jó szóra, törődésre?

Egy-egy novella után úgy éreztem, bárcsak tovább tartott volna. Szerettem volna megtudni mi lett velük, hogyan oldották meg a szereplők problémáikat, hogyan álltak fel a padlóról. Rá kellett jönnöm, hogy a folytatás az olvasói fejekben, magunkban keresendő, néha a saját életünkben.

Olvasás közben olykor dühös voltam, együttérző. a Vérzik a gyerek című novellában megjelenő apa-lánya kapcsolat pedig szívmelengető volt számomra. Boldog voltam, hogy a feltétel nélküli apai szeretetet én is nap, mint nap megtapasztalhatom. Ezt kívánom minden lánynak.

Mikor befejeztem a könyvet megpróbáltam kedvenc novellát választani. Nem igazán sikerült. Mindegyikben volt valami egyedi és megismételhetetlen. A Karácsony novella boldogsága, az Elpusztult civilizáció családon belüli erőszakról szóló megrázó története, és a Velence című novellában a felismerés, hogy újra kell kezdeni, új álmokat kell keresni, egytől-egyig nagy hatással voltak rám.

A Csokiszív és a Csokiszív II. novellákat a családomnak is felolvastam, mindenki némán hallgatta, még a család férfi tagjai is…

Egyszóval lányok, nők, asszonyok és persze férfiak, ha tehetitek, olvassátok el Szentesi Éva novelláskötetét, és éljétek meg ti is azt az önismereti utazást, amit a könyv kínál.

Névtelen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: