A láthatatlan vendég

Maris_banner3a

Október közepén került megrendezésre a Spanyol Filmhét Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amin több filmet is volt alkalmam megtekinteni. Jelenleg spanyolul tanulok, de nem vagyok még olyan szinten, hogy felirat nélkül értsem a beszédet, de szerencsére magyar felirattal vetítették a filmeket. Bátran ajánlom olyanoknak is, akik nem értik a nyelvet, hiszen abszolút követhető volt így is. Következőleg valószínűleg csak jövőre lesz hasonló esemény, viszont a filmeket megtaláljátok online; most szeretném közülük a számomra legérdekesebbet ajánlani.

00b16f82adc1e90744e564bd55a1a8b4

A programon megtekintett filmek közül számomra nagyon élvezetes volt A láthatatlan vendég (2016, eredeti cím: Contratiempo). Mielőtt belekezdenék az ajánlóba, kiemelném viszont hogy én az utóbbi időben főleg amerikai filmeket/ sorozatokat néztem leginkább, az európai filmalkotások elkerülték a figyelmemet. Idén kezdtem el több európai filmet nézni, és azt kell, hogy mondjam: le vagyok nyűgözve. Rendkívül színvonalas, érdekes és művészi alkotásokkal ismerkedhettem meg. Az amerikai filmek között is vannak igazán remek alkotások, és az európai filmek közül is rengeteg az unalmas. De ez a film valóban kiemelkedő a kategóriájában.

A thriller egy ismert vállalkozóról szól, akit szeretője meggyilkolásával gyanúsítanak, ezért ügyvédjével együtt az ország legjobb tanúfelkészítőjéhez fordulnak. A történet rengeteg bizonytalansággal indul, kettejük beszélgetésével bontakozik ki. Főszereplőnk szemszögéből követhetjük a gyilkossághoz vezető történéseket. Az ügy megoldhatatlannak látszik, a férfi minden ellene szóló bizonyíték ellenére váltig állítja, hogy nem ő követte a rejtélyes esetet. Ki a gyilkos, ha egy belülről zárt szobában csak áldozatok vannak?

Felkészítője minden legapróbb részletre kíváncsi annak érdekében, hogy a bíróságon majd ne érje őket meglepetés. Az ember egyből a férfinek kezd el drukkolni, akit ebbe a kilátástalan helyzetbe hoztak . Főleg miután olyan részletességgel és őszinteséggel meséli el a történetét, hogy szimpatikusnak tűnhet miatta.

A múlt történései, főhősünk emlékei „flashback”-ek formájában jelennek meg, de a film különlegessége számomra pont az volt, hogy a vizuálisan megjelenő tartalmak koránt sem az igazságot közvetítették. Ezért is lehetett ennyire elgondolkodtató; bennem felmerült ez után annak a kérdése is, hogy mennyire hihetünk egy ember vallomásainak akkor még olyan helyzetben is, amikor megbízik a rajta segítőben.

288987_1490300251.0858

 

Az eseményrendszer rendkívül összetett, a film tele van fordulatokkal és meghökkentő képsorokkal. Fokozatosan kerülnek helyre a mozaikdarabok, amik a végén egy teljes képet alkotnak. A záró jelenet annyira kézenfekvő, mégis teljesen váratlan és elképesztő volt számomra. A film végéhez közeledve elkezdtem sejteni, hogy mi lehet a kimenetel, de túl merésznek tartottam. Nem voltak eléggé egyértelműek a jelek. Ennek ellenére én végig izgultam minden percét. Amikor újabb és újabb a történetet teljesen felborító fejlemények derültek ki, nem hittem el , hogy ennyire el el lehet csavarni egy alap történetet.

Nem szeretnék túl sokat elárulni ezen felül, akit érdekel, mindenféleképpen nézze meg, szerintem nem fogja megbánni. Én személy szerint már most várom a 2018-as spanyol filmhetet, hogy újabb érdekes filmeket láthassak.

Nektek melyik a kedvenc spanyol filmetek?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: