Budapest Noir

Zsófi_banner3a

November 2-án jelent meg a hazai mozikban a Budapest Noir című bűnügyi dráma. Az előzetes alapján én nagyon vártam, különösképpen, hogy a születésnapom volt a premier. A rendező Gárdos Éva, a forgatókönyíró Szekér András, aki Kondor Vilmos 2008-ban megjelent könyve alapján dolgozta fel a történetet.

A film az 1930-as években játszódik a fővárosban. A címben szereplő noir francia szó, ami magyarul feketét jelent. A film noir egy olyan stílus, melyet elsősorban bűnügyi drámák és krimik jellemzőjeként használtak, időszakát az 1940 -’50-es évek közé teszik, Hollywoodból indult ki. Az irányzatban nagy hangsúlyt kap a szexuális motiváció megjelenése, és az erkölcsi dilemmák.

budapest noir kep2.jpgForrás: Big Bang Media

 Gömbös Gyula miniszterelnök halálhírével és temetésével indul a film. A történet egy lány halála köré épül, akit a Nagy Diófa utcában holtan találnak. Gordon Zsigmond az elszánt bűnügyi újságíró minden követ megmozgat, az ügy felgöngyölítése érdekében. A nyomozás során többször a rendszer akadályaiba ütközik, ez adja valójában a cselekmény izgalmasságát. Rajta kívül szinte senki sem akarja, hogy kiderüljön az igazság a fiatal prostituáltnak titulált lány halálával kapcsolatban.

Nem is szeretném lelőni a poént, így inkább nem írok többet a történetről. Véleményem szerint az eseményeknél sokkal fontosabb maga a film hangulata, képi megjelenítése és a színészi teljesítmények.  Nem árulok el nagy titkot, hogy mindenki számára ismert színészek tűnnek fel a filmvásznon. Dobó Kata, Tenki Réka, Anger Zsolt, Kulka János, Kováts Adél, Törőcsik Franciska és Thuróczy Szabolcs is látható a Budapest Noir-ban. A főszereplőt, aki a lány halálának felderítésén dolgozik Kolovratnik Krisztián játssza.

budapes noir kep1.jpg

Forrás: Big Bang Media

Annak ellenére, hogy összességében tetszett a film, nem igazolódtak be teljesen várakozásaim. Az előzetesből kiindulva sokkal több szorongást, hátborzongató hangulatot vártam, ami Budapest sötét korszakát idézi. Az antiszemitizmus és a kommunizmus jellemző vonásai, ugyan megjelentek, de a gyönyörű jelmezek, szép nők és jólöltözött férfiak mintha feledtetni próbálták volna a kor borzalmait.

Bevallom mozizás közben sokszor figyeltem a tökéletesen felfestett vörös rúzsokat, a piros körömlakkokat, amik a cigarettázó és alkoholt iszogató nőkön volt megfigyelhető. Azon gondolkodtam, hogy vajon tényleg így néztek-e ki akkoriban a gazdag nők és prostituáltak? A jelmezek, a régi budapesti helyek hangulatai szerintem nagyon jól sikerültek.  A bordélyházak, az éjszakai élet és a politikusok mocskos kis titkai érdekessé teszik a filmet.

Elolvastam pár kritikát, nem teljesen értettem velük egyet. Szerintem igenis szórakoztató a Budapest Noir, és egyszer érdemes megnézni. Jó érzéssel töltött el, amikor láttam a már jól ismert budapesti helyszíneket.

Ha kedvelitek a régi korokban játszódó filmeket, és kíváncsiak vagytok hogyan halhatott meg a gyönyörű fiatal lány, mindenképp nézzétek meg a Budapest Noir-t.

Jó mozizást!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: