Példaképeink I.

Maris_banner3a

Kit is tekinthet az ember példaképének? Gyerekkorunkban először a szülők, majd a tanárok, közeli családtagok lehetnek. Tinédzserként ki az aki nem ragasztott posztert a falára kedvenc énekeseiről és együtteseiről? Fiatal felnőttként ez már sokat változhat. Noha az embernek még mindig lehet a példaképe az édesanya, előtérbe kerülnek mások, akiknek a munkássága vagy filozófiája olyan hatással lehet ránk, hogy miattuk hajlandóak vagyunk változtatni szokásainkon és azon, hogyan éljük hétköznapjainkat.

Felnőttként sokat elárul az emberről hogy kit/kiket tart példaképének. Én személy szerint több emberre is felnézek. Egyetemistaként először azokra a barátnőimre, akiknek a tanulás és a jó jegyek mellett volt ideje dolgozni is, miattuk kezdtem el én is gyakornokként dolgozni. Később azokra néztem fel, akik tudtak inspirálni. Akiktől lehetett ötleteket meríteni, akik példaszerűen élik az életüket, kedvesek és jót tesznek embertársaikkal, és akik kellően ambiciózusak ahhoz, hogy másokat is jó dolgokra buzdítsanak.

Az egyik ilyen példaképemet szeretném most bemutatni, aki nem más, mint Sophia Amoruso.

Pár éve kezdtem el figyelni a munkásságát, és idén nyáron olvastam el az első könyvét, a #GIRLBOSS-t, amiről azóta már Netflixes sorozat  is készült. Mindkettőt tudom ajánlani, a sorozatot pár nap alatt végig is néztem, annyira magával ragadó volt. De csak a könyv elolvasása után ajánlom, hiszen ott sokkal többet mesél a háttér történetről és az ok-okozati összefüggésekről, amik által érthetőbb a képi megjelenítés is.

sophia-amoruso-girl-boss
Sophia Amoruso, forrás: vanityfair.com

Sophiaról tudni kell, egy szegény családban született, sosem volt sok pénze viszont annál több ötlete. Fiatal korában több helyen is dolgozott, például egy Subway-ben, egy múzeumban, és egy exkluzív cipőboltban is. De nem találta a helyét a világban. A munkák jöttek-mentek, sehol nem bírt ki fél évnél többet maradni. A könyvében részletesen beszél az életéről, próbálkozásairól, kudarcairól – olyan dolgokat is említ amiket bizony nem lehetett könnyű ilyen nyilvánosság előtt felvállalni. Őszinteségének számomra egyik leghihetőbb megnyilvánulása az volt, amikor éppen azt mesélte hogy a Nordstrom és a Michael Kors vezetőjével volt egy találkozója, és “egész idő alatt, miközben a megbeszélésen ült az járt a fejében, hogy 17 éves korában ellopott egy Michael Kors órát a Nordstromból…”

Hogy is került Sophia olyan helyzetbe hogy ilyen vezérigazgatókkal találkozzon? 23 évesen alapította meg első, vintage ruhákkal kereskedő eBay oldalát, ami később egy hihetetlenül sikeres webshoppá nőtte ki magát. 2014/15-ben figyelt fel rá a világ, amikor megírta az első könyvét, rengeteg cikket írtak sikerességéről, és sok fiatalt tudott motiválni saját vállalkozás indítására. Mire vállalkozása sikerességének a híre bejárta a világot, arra elkezdett komoly gondokkal küzdeni, majd csődöt jelentett. De megakadályozta ez Sophiát álmai megvalósításában? Nem. Újabb projektekbe, vállalkozásokba és nem utolsó sorban könyvírásba kezdett, és azóta is sikeres üzletasszonyként él.

Sophia-amoruso-girl-boss-how-to-be-a-girl-boss-book-nasty-gal-entreprenuer-ceo-founder-of-nasty-gal-fashion-style-icon
Forrás: linkedin.com

 

Marketingesként is sokat tudtam tanulni a könyvből. Sophia részletesen elmeséli stratégiáját, hogy hogyan használta ki a közösségi média adottságait még a MySpace idején. Ezek mellett egy új vállalkozás elindításához, egy márka felépítéséhez, és egy millió dolláros cég vezetéséhez is kapunk tanácsokat tőle. Másrészt bátorítást tud adni minden nőnek, hogy kiálljon magáért és megtalálja a saját útját, úgy ahogy ő is tette. Inspiráló olvasmány lehet mindenkinek, aki szeretné az álmait megvalósítani.

Története és munkássága engem több mindenben is megragadott. Ahogy azt a könyvében is említi, szerinte jobban mutat a pénz a bankban, mint egy drága cipő formájában a lábadon. Ő minden kezdetleges bevételét a cégbe fordította vissza, az elején sokszor nem is volt mit ennie, de mindig arra gondolt, hogy a vállalkozásának mire van szüksége. Sokszor nagyon nehezen állom meg, hogy felesleges tárgyakat, ruhadarabokat vegyek magamnak, de fejlődök 🙂 Másrészt, ismertségét kihasználva a közösségi médiában több jeles ügy mellet áll ki.

 

girlboss money
Forrás: pinterest.com

Végezetül kiemelném, hogy Sophia nem mindenben tökéletes, és nem mindig értek egyet a nézeteivel. Olyan viszont ritkán fordul elő, hogy egy ember minden döntésével, megnyilvánulásával 100%-ig egyet lehet érteni. Ő az őszinteségével tűnt ki nekem a hírességek tömegéből, nem játssza meg magát és felvállalja minden tettét, és számomra ez a fontos.

Nektek ki a példaképetek?

Maris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: