Hosszú hétvége északon – 2. rész

IMG_5188

Malmö

Skandináviában jártunk. Előre elmondhatjuk: felejthetetlen élmény volt. Ez a bejegyzés a beszámolónk második része, hiszen Koppenhága utána Malmö felé vettük az irányt.

Koppenhága és Malmö viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz, csak az Északi- tenger választja el a két országot. Busszal mentünk át az Øresund hídon, ami körülbelül másfél órás utat jelentett a határellenőrzéssel együtt. A Flixbust választottuk, egy útra a jegy 1500 forintnak megfelelő korona volt. A busz a központi pályaudvar mellett tett le minket, ahol szakadó eső várt, így gyorsan buszra szálltunk és elindultunk a szállás felé. Az esőben kerestünk egy reggeliző helyet vagy kávézót, de a legtöbb csak délelőtt 10-kor nyitott. Végül nagy nehezen találtunk egy Söderberg & Sara  nevű hangulatos kis helyet. Megkóstoltuk a híres Wienerbröd-öt, meg a helyi tea és kávé különlegességeket. Olyan jó volt látni, hogy szombaton sok család kis gyerekekkel ott reggelizett, és közben mesét olvastak vagy játszottak velük. Talán ez a szokás Magyarországon nem annyira elterjedt, de szerintünk abszolút pozitív példa.

FullSizeRender (2)
Wienerbröd, saját kép

A rossz idő ellenére nem akartuk feladni a városnézést, így a szállás elfoglalása után elindultunk felfedezni a nevezetességeket. Malmö egyik leghíresebb látnivalója Skandinávia legrégebbi reneszánsz kastélya. Ugyan mi csak kívülről néztük meg, de az épület belsejébe kiállítások találhatóak. Szerintünk a Malmöhus inkább hasonlít egy középkori erődre, mint kastélyra. Itt is megjelenik a skandinávokra jellemző letisztult stílus.

A kastélytól visszafele sétálva láthattuk a Turning Torso-t, ami egy furcsán csavart toronyépület a tengerparton. Az építmény 190 méter magas és 54 szintes, a moszkvai Triumph Palace után Európa második legmagasabb épülete. Utánanéztünk és a lift menetideje a legfelső szintre mindössze 38 másodperc.

giphy
Stortorget és a háttérben az Étage, saját felvétel

Sétálgattunk még Stortorget-en, azaz a főtéren. Itt található a városháza és X. Károly Gusztáv lovas szobra. Ami nekünk személy szerint a legjobban tetszett az a Lilla torgot volt. Ez egy kedves kis tér, amit régi hangulatos kis házak szegélyeznek. Este nagy itt az élet, annak köszönhetően, hogy számos étterem, bár és szórakozóhely található a közelben. Amit jó tanácsként mindenképp érdemes megemlítenünk, hogyha az ember hétvégén látogat el Malmöbe és szeretne a helyi gasztronómiával megismerkedni, akkor mindenképp foglaljon asztalt a választott étterembe. Mi nem voltunk túl sikeresek az étteremkeresésben, így végül sajnos csak az itthonról jól ismert TGI Fridays-ben találtunk helyet. Sebaj, a gasztronómiai élmény elmaradása plusz egy ok, hogy visszatérjünk majd Svédországba.

A malmöi volt az utolsó esténk, így nagyon szerettünk volna egyet bulizni. Ehhez főleg akkor kaptunk kedvet, amikor a napközbeni városnézés alatt láttunk egy helyet, ahonnan már délután ötkor zene hallatszott és hivatalosan is “délutáni” buli volt, persze rengeteg emberrel.

Az estére készülődve megdöbbenve tapasztaltuk, hogy nem lehet “normális” alkoholt kapni a boltokban.  Itt a szeszes italok forgalmazása teljesen máshogy zajlik.  A szupermarketekben 3,5%-os  alkoholtartalom feletti italokat nem árusítanak, azokat külön boltokban, az úgynevezett Systembolaget-ekben lehet csak kapni. Ezek állami tulajdonú üzletek, hétvégéken, valamint hétköznapokon este 6 után nincsenek nyitva. A szupermarketekben volt például alkoholmentes Chardonnay (nem akarjuk tudni hogy miből készül), és Somersby is, ám a megszokott 4,5%-ostól eltérően, csak  2,5%-os volt. Ezekről az információkról úgy értesültünk, hogy miközben a boltban keringtünk és megdöbbenve nézegettük az italok alkoholszázalékát egy svéd fiú felvilágosított minket a helyzetről.

IMG_5207 (1)
Alkoholmentes Chardonnay, saját kép

Érdekes, hogy itt is hasonlóan későn kezdődik az éjszakai élet. Éjfél előtt nem indul be a buli. Végül a lányokkal egy belvárosi club mellett döntöttünk. Kicsit tartottunk tőle, hogy egy tök ismeretlen városban (az ideutazás előtt mindenféle no go zonákról olvastunk és jól beparáztattuk magunkat) nekiindul három lány az éjszakának, de végül nagyon pozitív volt a tapasztalatunk. Az Étage nevű helyre fémdetektoros kapukon keresztül kellett bemenni, a táskákat gondosan átvizsgálták a biztonsági őrök. Meglepődtünk, de bent 4-5 rendőr mászkált, akik rögtön kikísérték azt, aki túl ittas volt, vagy nem megfelelően viselkedett. Az is érdekes volt, hogy pókerasztalok és játékgépek voltak felállítva a táncterek mellett, Magyarországon hozzászoktunk, hogy szigorúan szabályozva van a szerencsejáték. A zenék nagyon változatosak voltak, volt egy retro terem, egy latinos és egy, ahol mai slágerekre táncolhattunk. A techno teremben majdnem egész este Swedish House Maffia ment, úgy tűnik, hogy kifejezetten büszkék saját előadóikra. A svédek majdnem olyan őrülten buliznak, mint a magyarok és mindenki nagyon barátságos. Jó döntés volt elmenni és a közbiztonság is meglepően jó volt.

DSCN8257
Suellshamnen, saját kép

Összességében tetszett nekünk a város, este hangulatosak voltak a kivilágított utcák annak ellenére, hogy nem találtunk helyi éttermet szombat este, ami jól is nézett ki, és szabad asztal is volt. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk Svédországot, aki szeretné kipróbálni az igazi svéd húsgolyót, és nem elégszik meg az IKEA-ban kaphatóval, az feltétlenül látogasson el! 🙂

Végezetül a vlogunk második része, picit rövidebb az előzőnél, de tökéletesen átadja a Malmöi hangulatot és életérzést:

 

Zsófi és Maris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: