Földrengés Londonban

Mivel többen érdeklődtetek erről a darabról, ezzel folytatom az ajánló sorozatot.

Mike Bartlett kortárs angol darabja 2010-ben került bemutatásra a nagyközönség előtt, valamint még ugyan ebben az évben könyv formájában is elérhetővé vált. Nagyszerű kritikákat kapott és sikernek örvendett a londoni Nemzeti Színházban, azóta pedig a világ több pontján is színpadra került. 2016 áprilisa óta már a Vígszínház falai között is megtekinthetjük, Eszenyi Enikő rendezésében.

Nem csoda, hogy a 2010-ben bemutatott darab témájával nagy érdeklődést váltott ki a londoni közönség körében. Őszintén szólva, én nem láttam még olyan alkotást eddig, amely a klímaváltozással és a természeti katasztrófákkal foglalkozott volna, holott igen égető és aktuális probléma. A darab kivitelezése és a storyline színháztól megszokottan egy család történetén keresztül mesél és tanít. Vagy próbál tanítani, hiszen minden rajtunk, embereken múlik.

A történet egy elismert klímakutatóról, Robert Crannockról és három lányáról szól, akik jobban nem is különbözhetnének egymástól. A legidősebb, Sarah, környezetvédelmi miniszter, a terhes Freya hallássérült gyerekek intézetében tanít, és végül a legkisebb, Jasmine, az örök egyetemista lány. Mindamellett, hogy a darab a mellékszereplőkkel, koreográfiákkal és az összetéveszthetetlen londoni helyszínekkel válik teljessé, elengedhetetlen részét képezik az élő dalbetétek. Olyan slágerek csendülnek fel aláfestő zeneként a színpadon, mint a Coldplay Viva la vidaja, Pharrell Williams Freedomja, vagy Kriss Krosstól a Jump, Sztevanovity Dusánnak köszönhetően magyarul. Azonban fontos kiemelnem, hogy nem musicalről van szó. Ez egy színmű, két részben.

2388c0c480a5e90e2ff0fb161cb46111dd681199_rb_1000x800
Fotó: Dömölky Dániel

A cselekményt pörgetve több, kb. 10 helyszínen járunk, mindegyik párperces történése hol élőben a színpadon, hol több kivetítő panelen jelenik meg. A színpad fel és le mozog, beépített kamerák sora mutatja éppen a színpad alatt, mögött vagy oldalt mi történik. Ötletesen 21. századi, amilyet Eszenyi Enikőtől megszokhattunk.

A színmű ugye komoly témát, a klímaváltozást, és annak visszafordíthatatlan hatásait boncolgatja. Emellett a föld túlnépesedése is szóba kerül, és ez elindít valamit Freyában. A színpadon visszaköszön az önpusztító életmód, depresszió, a fiatal generációk helyzete és jövője is, korrupció valamint a politikai és gazdasági hatalommal való visszaélés. A szerző elmondása szerint, “egyfajta kabarét akart írni a világvégéről”. Az előadás végéhez közeledve kissé drámaira vált a darab, és azt érezhetjük, hogy vesztésre állunk mi, emberek, a klímaváltozás megfékezésével szemben. Ám a megoldás bibliai formában érkezik el, és a darab vége mégiscsak pozitív kimenetelű lesz.

001c5b61180723609008c900f6983ec55aac431e_rb_1000x800
Fotó: Dömölky Dániel

Saját véleményem szerint az élőben játszott dalok különleges hangulatot adnak a darabnak. Sztevanovity Dusán szövegei pedig – nem meglepően- páratlanul jól sikerültek. Kellően vicces, jól elhintett poénokkal, modern és néhol – ahol az előadás és a karakter megkívánja- szabadszájú nyelvezet és előadásmód kíséri a darabot. Emellett pedig egyes részeknél a drámai hangulat, és a helyzet komolysága is meg tudott maradni. A mondanivaló piszkosul aktuális, ám szerintem nem csak a bibliai megoldás segíthet az emberiségen, mint ahogy a mű végén láthattuk. Bár ez a lezárás meglepő fordulat volt, azt el kell ismernem. Először nem is tudtam hirtelen hová tenni a befejezést, de szerintem az a jó darab, ami után kicsit el tudunk gondolkodni a látottakról.

Különlegessége ennek az előadásnak, hogy a Vígszínház külön oktatási segédanyagot bocsát iskolák/osztályok rendelkezésére, ezzel megkönnyítve a felkészítést, kiegészítve az élményt és segítve a tanítást. Ez bárki számára elérhető a honlapon. A színház után közös feldolgozásra, megbeszélésre is van lehetőség. Így a tanulók kibővíthetik tudásukat és megismerkedhetnek fontosabb történelmi, színház- és irodalomtörténeti tudnivalókkal, háttérismeretekkel.

Khloe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: