A diótörő

Maris_banner3a

A diótörő Csajkovszkij egyik legnépszerűbb darabja. Számomra ez a balett egybefonódik a karácsony fogalmával. Nincs karácsony diótörő nélkül, és a diótörőt nem tudom máskor megnézni, csak ilyenkor. Amikor nem színházban látom, akkor előveszem az agyon-nézett Mariinsky színházban előadott Kirov balett DVD változatát, és akkor kerülök igazán karácsonyi hangulatba.

Idén szerencsés voltam, és még találtam jegyet a december 24-ei előadásra az Erkel színházba. Mivel az Operaház felújítás alatt van, ezért az ottani társulat az Erkelben adta elő a darabot. A darab rendkívül színvonalas volt, Bécsben sem szebb az előadás. Talán egyszer lesz lehetőségem a New York City vagy a San Francisco balettet is megnézni, amik szerintem a legszebb előadások a Diótörőből.

1-Mariinsky-Nutcracker-©-V.Baranovsky
Mariinsky előadás, Dance of the Sugar Plum Fairy, forrás: artspreview.net

Amikor felcsendültek az első ismerős dallamok, teljesen libabőrös lettem. Csajkovszkij az egyik kedvenc zeneszerzőm, a Hattyúk tava is nagy kedvencem tőle. A zene azok számára is ismerős lehet, akik egyszer sem látták a balettet, hiszen előszeretettel használják karácsonyi reklámok, filmek zenéjeként is az ő műveit.

A történetet gondolom sokan ismeritek, a A diótörő és az egérkirály című mese az alapja. Ezt a verziót Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója koreografálta. 3 felvonásból áll, az első felvonást egy havas táj és korcsolyázó gyermekek és felnőttek nyitották. A hóesés látványa már rögtön a darab elején elvarázsolt. Idén sem volt fehér karácsonyunk, de legalább a látványnak köszönhetően egy kicsit eszembe jutottak a régi szép idők amikor karácsony napján még az utcánk tetejéről szánkóztunk le a házunkig a hóesésben. Az első felvonásban több gyerek táncos is részt vett, akik nagyon ügyesen tartották a lépést a felnőttekkel. A darabot amúgy is sok gyerekes család tekintette meg, mellettem is egy kislány mocorgott a székében amikor látta, hogy vele egy idős gyerekek szerepelnek a színpadon.

diotoro_57
Mária a csata közepén, forrás: opera.hu

A második felvonás egyértelmű csúcspontja a hópihék tánca volt. Még nem láttam ilyen szép megoldást szerintem, a jelmezek gyönyörűek voltak, és a balerinák is olyan kecsesen mozogtak, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lett volna. És egy rövid szünet után következett a harmadik felvonás, ami az abszolút kedvencem volt. Ebben a felvonásban a Diótörő herceg és Mária átkelnek a tengeren és a csipke palotába érnek. A palota díszlete csodálatosan szép volt, minden részlet nagyon aprólékosan volt kidolgozva.

Itt következik a történetben a táncos ünnepség amivel fogadják az uralkodókat, több rövidebb tánc következik, különböző népek kultúráját bemutatva. A spanyol tánc és a keleti tánc tetszett nekem a legjobban, főleg mivel a keleti táncban újítást láthattam – a sok fátyolos nő helyett most nagy egy női táncos volt jelen 4 férfival. A zene rendkívül halkan, sejtelmesen indul. Talán ez a kedvencem az egész darabban, még a klasszikusokat is túlszárnyalja. Csajkovszkij zsenialitása itt nyilvánult meg számomra a legjobban. Amellett, hogy számos meglepő, korát megelőző harmóniát, dallam ívet is beépített a műbe, a zenével minden szöveg nélkül olyan jól tud érzelmeket kifejezni. A hangerő, a ritmusok, a hangszerek teljes összhangban voltak, a táncosok minden egyes mozdulata tökéletesen illeszkedett a zenéhez. A keleti tánc ezen változatában a táncosnő a színpad alól emelkedik fel és oda is süllyed le, ez újítás a korábbi évekhez képest. Nem volt hagyományos ez a rész, de nekem éppen ezért tetszett nagyon. A San Francisco-i balett 2007-es előadása is különleges volt ebben, hiszen ott egy lámpából bújik elő, itt tudjátok megnézni.

dió1
Az újragondolt keleti tánc, forrás: artiq.hu

Érdekes látni, hogy a balett mennyire nem csak a tipikus tüllszoknyával és rózsaszín balettcipővel mutat jól. Legyen az kimonó vagy török buggyos nadrág– a finom, kimért mozdulatok, forgások, kéztartások és lábemelések teszik olyan fantasztikussá, amilyen.

Összességében mindenkinek tudom ajánlani A diótörőt, aki nem gyakran néz balettot, még annak is. Egy igazi, klasszikus karácsonyi darab, és még a két ünnep között megtekinthető az Erkel színházban. Illetve kíváncsi leszek a 2018 novemberében megjelenő Disney filmadaptációra is, ami a Diótörő és a négy birodalom története címet kapta. (előzetes itt)

Békés, boldog ünnepeket kívánok mindenkinek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: