Mi a jó a télben?

20180118_132550.jpg

Zsófi_banner3a

A válasz: irány síelni/snowboardozni és megtudod.

Számomra mindig a tél fénypontja, amikor eljutok snowboardozni. Gyerekkoromban síeléssel kezdtem, aztán pár év után egyre jobban foglalkoztatott, hogy milyen is lehet egy lécen lesiklani a hegyről? Így végül a snowboardozásnál kötöttem ki. Sokan kérdezik, hogy melyik a jobb, könnyebb? Nem tudnék egyértelműen dönteni, nekem a snowboardozás sokkal szabadabb érzés. Nagyobb élményt nyújt, ugyanakkor síléccel szerintem gyorsabban lehet csúszni, talán kezdőknek könnyebb elsajátítani. Ezek persze csak személyes vélemények.

20180116_134243.jpg

Idén az egyik üzleti partnerünk jóvoltából Ausztria felé vettük az irányt. Lachtalban szálltunk meg. A hely nagyon barátságos, tanulóknak is ideális és mellette szól még, hogy Budapesttől mindössze 438 km-re található.  A sípályák hossza összesen 25 km, 9 felvonó üzemel, ezek közül kettő ülőlift. Aki gyakorlott síelő az említett km számból már tudja, hogy nem egy óriási síparadicsomról beszélek. De higgyétek el, a kisebb síterepeknek is megvan a maguk hangulata. Pozitívum, hogy az ember hamar kiismeri magát, nem téved el, nem köt ki a szomszéd faluban egy rosszul megtervezett útvonal után. Annak sem kell aggódnia, aki nehezebben boldogul német nyelven, a legtöbb vendéglátóhelyen magyar személyzettel is találkozhatunk. A pályák jól karbantartottak, szezonon kívül pedig alig vannak.

Az idei síelés azért is volt különleges, mert egy vendégházban laktunk, ahol minden fából készült a kor igényeinek megfelelően. A ház tulajdonosa előtérbe helyezi az egészséges életmódot, ezért rendelkezésünkre állt edzőterem, kültéri jakuzzi és szauna is. Egy végigsíelt nap után nincs is jobb a meleg vízben lazítani. Körülötted hó, feletted a csillagos ég. Hát igen… simán el tudnék tölteni itt akár egy egész idényt is.

Egy pár szó a hüttékben kapható ételekről, mert kihagyhatatlanok. Aki már volt Ausztriában biztosan próbálta a gőzgombócot, ez az az étel, amit nem lehet megunni (szerintem). Azok kedvéért akik nem ismerik, kelt tésztából készül, a belsejében szilvalekvár van és ezt még leöntik vaníliaszósszal, végül mákkal szórják meg. Még egy pár érdekes és finom fogás, amit az osztrák hüttékben fellelhetünk:

20180118_134308.jpg

  • Húsleves tüdős rétessel – Lungenstrudelsuppe
  • Sajtos nokedli (nem biztos, hogy ez a legjobb fordítás) – Käsepätzle
  • Sültkolbász savanyú káposztával és kenyérrel – Bratwurst mit Sauerkraut und Brot
  • Almás pite vaníliaszósszal – Apfelschlankerl mit Vanillesauce
  • Császármorzsa almaszósszal – Kaiserschmarrn mit Apfelmus

Visszatérve a sport részére, sajnos az élményt, főleg az első benyomást nagymértékben befolyásolja az időjárás. Január elején gyakori a ködös, viharos idő. Erre nem igazán lehet felkészülni, mi is belefutottunk egyik nap. A lényeg, hogy legyen réteges ruházat és ami szerintem a legfontosabb, az a símaszk, zord időben akár életet is menthet (kis túlzással).

Végezetül összeszedtem nektek pár dolgot, melyek alapján összehasonlíthatók az osztrák és francia síterepek:

Távolság: nem mondok sok újat azzal, hogy ebben mindenképp Ausztria a nyerő. Nem kell egész nap utazni és könnyen szuper síterepeket találhatunk.

Árak: nehéz megítélni, de szerintem diákoknak mindenképp költséghatékonyabb egy Franciaországba szervezett útra befizetni, így olcsóbban eljuthatnak nagyobb, több lehetőséget kínáló síterepekre.

Ételek: ez persze csak ízlés kérdése, de én egyértelműen az osztrák ételek felé hajlok. Mondjuk a francia friss és ropogós bagett is kihagyhatatlan.

Pályák karbantartottsága, kényelem: Személy szerint itt is Ausztriára szavazok, ott valahogy szorgalmasabbak a ratrakok. 😀

20180116_111701

Nálam a felsorolt pontok alapján Ausztria nyert, de ennek ellenére a francia utakra is szívesen emlékszem vissza. Egyszóval mindegy, hogy hova megy az ember, de akinek van lehetősége mindenképp próbálja ki ezt a sportágat. Ha szeretitek a szabadságot, a tiszta levegőt, a gyorsaságot és nem riadtok vissza a hidegtől, akkor garantáltan életre szóló élmény lesz.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: