A nők iskolája

Khloe_banner3a

Moliére 1662-ben bemutatott műve azóta is közkedvelt darab a színházak repertoárján, rengeteg feldolgozás, film is készült belőle. A Katona József Színház is 2016 ősze óta rendületlenül műsorra tűzi Závada Péter szövegkönyvével, Ascher Tamás rendezésében A nők iskoláját.

A darab középpontjába egyértelműen az élete második szakaszába lépő, idősödő Arnolphe drámája kerül, ám korántsem csak a dráma szokványos és szomorú stílusjegyei jelennek meg a színpadon. Mindamellett, hogy megmarad a férfi problémájának komolysága és helyzetének kilátástalansága, a darab humoros, helyenként bohózat formájában készteti nevetésre a nézőket.

Arnolphe legnagyobb félelme, hogy a felszarvazott férj szerepébe kerül, és ezáltal megszégyenítetté válik, akit még a város is a szájára vesz. Mindenre képes, csak hogy ezt elkerülhesse. Még arra is, hogy örökbe fogadja Ágnest, az akkor még csak 4 éves kislányt, hogy a teljes tudatlanságra, szófogadásra és tájékozatlanságra nevelje. Így később tökéletes feleség válhat belőle, akinek eszébe se juthat a megcsalás. Persze azt azért mégsem akadályozhatja meg, hogy a lassan felnőtté érett Ágnes megpillantson egy idegent…

14650572_10157541043300384_6502013117122404669_n
forrás: Katona József Színház Facebook oldala

A darab végigkíséri miként jut el főhősünk a saját tulajdonának nevelt lány tárgyként kezelésétől odáig, hogy annyira beleszeressen Ágnesbe, hogy az élete értelmévé váljon. Egyszerre kacagtató és szánalmas, miként jön rá Arnolphe, hogy saját alkotása tudatosságra ébred, és ő nem tehet semmi mást, mint hogy teljes szívéből szereti.

A helyzeti komikumokat remekül kihasználva, egy szórakoztató, vicces előadáson kísérhetik végig a nézők a színészeket. Tulajdonképpen a szerelmi háromszög felfogható egy vígjáték történetnek is, amelyben a főhős szerencsétlenségén és szenvedésén kalauzolja végig a hallgatóságot.

14479664_10157541044915384_8046574642535802102_n
forrás: Katona József Színház Facebook oldala

A darab szövege és mondandója kétségkívül fontos gondolatokat vet fel. Elhangzanak olyan mondatok, miszerint a nőknek a konyhában a helye, a gyermeknevelés és a háztartás vezetése a feladata, a férfi pedig bármit megtehet, nem egyenrangú felek, stb. Helyenként modern humor és nyelvezet jellemzi, ám mégis egyértelmű, hogy az előadás nem napjainkban játszódik.

Az eredetileg verses művet újrafordították, Závada Péter szövege abszolút hétköznapinak, könnyen érthetőnek hat. Különösen tetszett, hogy azokban a helyzetekben, amikor a szereplők nyomatékosítani akartak, a közönséghez szóltak ki, vagy zaklatott, ideges lelkiállapotban voltak, rímes verssorokban beszéltek.

A jelmezek abszolút jól írták le a karakterek személyiségét, jellemzőit, tökéletesen kiegészítették őket. A díszletet tekintve, nagyon praktikusan, egyetlen fallal több részre osztották a teret, így más oldalán más helyszín jelent meg, minimális kiegészítőkkel és berendezési tárgyakkal.

Sokan kérdezték tőlem mostanában, hogy milyen darabot javasolnék nekik, ami vicces, szórakoztató és akár idősebb korosztály számára is megfelelő. Ezúton is szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani ezt az előadást, aki szeretne egy felvonásban rengeteget nevetni, szuper színészi munkát látni, és egy kicsit tanulni Moliéretől! 🙂

Khloe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: