Body Kiállítás Budapest

Zsófi_banner3a

Pár napja a Body kiállításon jártam, ami Budapesten a Király utcában tekinthető meg. Ez a tárlat nagyságában meghaladja az eddig Európában bemutatott kiállításokat, 300 emberi preparátum és összesen 1000 kiállítási tárgy tekinthető meg.

body1Forrás: http://www.eventim.hu/

Már régóta foglalkoztatott a kiállítás témája, sokat dilemmáztam, hogy el merjek-e menni? Talán, ahogy ezt olvassátok nem is értitek, hogy miért merült fel bennem a kérdés. Az igazság az, hogy már gyerekkorom óta nagyon rosszul viselem a vér látványát. Nem egyszer ájultam el kisebb vágott sebek, vérvételek vagy akár filmek láttán (A legutóbbi a testről és lélekről című film érfelvágós jeleneténél következett be :D). Ennek ellenére úgy éreztem, hogy ezt a programot nem hagyhatom ki, látnom kell, hogyan is épül fel az emberi test. Milyenek a szerveink testközelből. Lélekben felkészültem és a hétvégén megnéztem. Jól döntöttem.

A tárlat felépítése is nagyon tetszett, a helyiségekben sötét van, a megtekinthető testek, szervek meg vannak világítva, ami már a kezdetektől fogva egyedi hangulatot biztosít. A bemutató a csontrendszerrel kezdődik, majd láthatjuk az izom-, ideg-, keringési, emésztési, légzőszervi, húgyúti és reproduktív rendszereket és nem utolsó sorban a magzat fejlődését a különböző termekben. Megtudhatunk még információkat a hazai és nemzetközi orvostudomány fejlődéséről, ezek mellett az elsősegély nyújtás és a sürgősségi ellátás témakörében is tájékozódhatunk.

Fontos kiemelni, hogy a bemutatott testek olyan emberektől származnak, akik életükben döntöttek arról, hogy halálukat követően testüket tudományos célokra hasznosítják. A  preparátumokat  a plasztináció segítségével tartósították, ami egy modern orvostudományi módszer a testrészek konzerválására.

body3Forrás: https://www.bodykiallitas.hu/photo-gallery/

Ami számomra még értékesebbé tette a kiállítást, az az, hogy fiatal orvostanhallgatók voltak a látogatók segítségére. Tőlük bárki kérdezhetett, ahogy hallottam nagyon kedvesen és érthetően válaszolták meg a felmerülő kérdéseket.

Nehéz eldönteni, hogy mi volt rám a legnagyobb hatással. Hihetetlen érdekes látni egy valódi emberi test preparátumát, azt a felépített rendszert, ahogy a szerveink, izmaink kapcsolódnak egymáshoz. Azt, hogy minden apró idegnek, szövetnek megvan a helye. Többször megfordult a fejemben, hogy hogyan lehet ennyire ’’tökéletes’’, aprólékosan megtervezett a testünk?

Ami engem személy szerint a legjobban megérintett, az a magzat fejlődési szakaszainak bemutatása volt. A látogatóknak lehetőségük van ezt a szobát kihagyni és úgy folytatni a kiállítást.  A teremben minden kiállított magzat igazi, egy élet lehetett volna, ezt tudva  eléggé összeszorult a szívem.

Néhány testet különböző tevékenységek végzése közben láthatunk, ilyen például egy kosárlabdázó férfi. Megdöbbentő volt látni a dohányzó és nem dohányzó ember tüdeje közti különbséget. Annyi új információ, érdekesség volt, hosszan sorolhatnám.

Ajánlom mindenkinek, hogy aki teheti nézze meg a Body kiállítást. Én nem bántam meg, teljesen épségben távoztam. Nagyon fontosnak tartom, hogy valamennyire megértsük saját szervezetünk működését. Figyeljünk a jelekre, tegyünk az egészségünkért. Persze, tudom nem szabad átesni a ló másik oldalára, és minden apró tünetet halálos betegségként diagnosztizálni, ezt bízzuk az orvosokra. 🙂

További információ:

https://www.bodykiallitas.hu/

Zsófi

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: