Jó emberek

Pár napja néztem meg a Centrál Színházban a Jó emberek című darabot. Utolsó pillanatban vettük meg a jegyeket féláron a www.maesteszinhaz.hu oldalon. A választás előtt gyorsan megnéztem, hogy milyen színészeket láthatok majd a színpadon. Básti Juli, Szervét Tibor, Pokorny Lia, Parti Nóra, Szabó Éva és Rada Bálint alakítják a Bostonban játszódó történet szereplőit.

Kapcsolódó kép

Forrás: http://www.centralszinhaz.hu

A darab Margie Walsch életét mutatja be, aki hétköznapi, szegény körülmények között, egy bostoni lakótelepen tengeti mindennapjait. A főszereplő élete folyamatos küzdelem, anyagi problémáit nem könnyíti meg, hogy egyedül neveli sérült, állandó felügyeletre szoruló lányát. A történet lényege nem a cselekményekben, hanem sokkal inkább a lelki folyamatokban, érzelmi dilemmákban rejlik. Margie kilátástalan helyzete egy régi baráthoz/szerelemhez, Mike-hoz vezeti, aki tehetségének köszönhetően kikerült a szegénységből és jelenleg orvosként dolgozik egy magánklinikán.

A nézők folyamatosan érezhetik a szegény sorsok és a már szinte fényűző gazdagság közötti különbséget. Az egyszerű, néha primitívnek tűnő ’’telepi’’ emberek és a különleges sajtokat eszegető és finom borokat kortyolgató értelmiségiek közötti kontrasztot. A legfontosabb mégis, hogy mindannyian emberek, jó és rossz döntésekkel.

Képtalálat a következőre: „jó emberek”

Forrás: http://www.centralszinhaz.hu

A történetről nem mondanék többet, hátha kedvet kaptok és megnézitek. Inkább azt írnám le, hogy bennem milyen érzéseket keltett az előadás. Számomra a legnagyobb kérdés, amit szerintem talán a legtöbb néző feltesz magának a darab után, az az, hogy ki is a jó ember? Én vajon jó ember vagyok? És a szüleim, a szomszédom, a barátom? Elgondolkodtató, hogy lehet-e mindig jó embernek lenni? Szerintem nem. Nincs olyan, hogy mindig jó döntést hozok, mindenkivel kedves vagyok, és a maximumot hozom ki a helyzetből. Törekedni persze lehet rá és kell is.

Az is megfordult a fejemben, hogy manapság, bár lehet, hogy régen is így volt, milyen könnyen ítélünk meg valakit a karriere, a tehetsége alapján. Jó munkahelye van, sikeres, tehát boldog. De biztos, hogy az, akinek ez valami miatt nem jött össze, nem akarta eléggé? A történet is bemutatja, hogy a kitartás mellé sokszor még egy jó adag szerencse is kell. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden kudarcunkért okoljuk a körülményeket és várjuk a jó szerencsét.

Végezetül ajánlom ezt a darabot annak, aki szeret sokat gondolkodni egy-egy előadás után. Amellett, hogy komoly emberi problémákkal és nehéz sorsokkal találkozunk, a színészi teljesítmények és a szereplők öniróniája feldobja a hangulatot.

Remélem, hogy kedvet kaptatok, és ha megnézitek nektek is tetszeni fog a darab.

Zsófi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: